Wat kan je doen als je geen ouders meer hebt?
Wat kan je doen als je geen ouders meer hebt uitgelicht

Wat kan je doen als je geen ouders meer hebt?

Het is een voorrecht als je je beide ouders nog mag hebben. Het is heel fijn als je familie hebt waar je op kunt terugvallen als je het moeilijk hebt in je leven. Dat gold ook voor de tijd van de Bijbel, ook in die tijd kende men ontzettend veel moeilijke tijden.

Ouders en familie gaven je een stuk zekerheid in het leven. Als jou iets overkwam dan had je in ieder geval nog de familie die voor je kon zorgen. In de tijd van de Bijbel kon je natuurlijk nog geen uitkering aanvragen als je geen geld had.

Wezen, kinderen zonder ouders, waren kwetsbaar. Wie moest er voor hen zorgen? Geen ouders betekende geen inkomen, geen eten. Ze worden daarom vaak in één adem genoemd met de armen en de weduwen. Nog steeds. (Job 22:9).

Gods hart

Door de hele Bijbel heen zien we dat Gods hart uitgaat naar de mensen in nood, mensen die het echt nodig hebben en in zwaar weer leven. Hij is een Vader van de wezen en een Rechter van de weduwen (ps. 68:6).

Daarom laat de Heere in de wetten van Israël vastleggen hoe het volk met de wezen om moet gaan. God spreekt zelfs Zijn vloek uit: Vervloekt is wie het recht van de vreemdeling, de wees en de weduwe buigt! En heel het volk moet zeggen: Amen (Deut. 27:19).

Ook de profeten moeten telkens namens God waarschuwen tegen dit grote onrecht (Jer. 22:3). Het lijkt wel, of juist deze zonde God erg vindt.

Wat betekent dit nu?

Gods zorgen voor de wezen is niet vaag. Hij maakte het heel praktisch. Als een Israeliet bij de graanoogst een schoof vergat, mocht hij niet teruggaan om deze op te halen. Deze was voor de vreemdelingen en de weduwen (Deut. 24:19). Bij de olijvenoogst of wijnoogst mocht de boer niet alle takken naspeuren of hij alles wel had. Nee, de rest was voor de mensen in nood die het écht nodig hadden (Deut. 24:20-21).

Oordeel

In het nieuwe testament zie je dezelfde barmhartigheid terug bij de Heere Jezus. Hij kwam op voor mensen in nood, om zieken en gebrokenen van hart te genezen. Wij moeten Zijn voorbeeld volgen.

Het is aangrijpend dat wij zelfs geoordeeld zullen worden over hoe wij met armen en kwetsbaren zijn omgegaan (matt. 24:37-40).

De zuivere godsdienst

Als wij in God en Zijn Zoon Jezus geloven dan kan het niet anders dan dat het uit onze daden blijkt. Hoe we praten, hoe we ons voortbewegen in de wereld en wat ons handelen omvat. Liefde tot Hem wordt zichtbaar in liefde tot de naaste.

Daarom zegt Jakobus: De zuivere en onbevlekte godsdienst voor God en de Vader is dit: wezen en weduwen bezoeken in hun verdrukking en zichzelf onbesmet bewaren van de wereld (Jak. 1:27).

De zorg voor iemand die geen ouders heeft, raakt daarmee de kern van het christelijke geloof.

Tot slot om mee te nemen

Neem mee wat je mee wilt nemen, neem het niet voor lief want niets in dit leven in vanzelfsprekend. Er is HOOP, er is LEVEN, voor IEDEREEN en voor JOU! Put HOOP uit de bron der LIEFDE. Bovendien, God, onze Vader, jouw Vader, Hij zal altijd aan je zijde staan, altijd.

Wil je nog meer leren uit de Bijbel? Dan is deze jongerenbijbel ideaal om mee te beginnen!

STAY IN CHARGE!

Wil je meer tips en inspiratie van ons?

Check en volg ons dan op social media!

Of heb je een vraag naar aanleiding van dit blog of wil je contact?

Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar paulienenjeff@stayincharge.nl of volg ons op InstagramFacebookTiktok en YouTube.

Je kunt ons natuurlijk ook altijd berichten via social media.

We reageren altijd zo snel mogelijk!

Groetjes,
Paulien en Jeff

Misschien vind je dit ook interessant

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Call Us

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

Email Us

contact@divi.com
potterystudio@divi.com