Wil je iets veranderen? Deze 3 dingen heb je sowieso nodig.
wat zijn de voorwaarden voor verandering

Misschien wil je graag iets veranderen in je leven. Wij wilden dat ook vaak zodat wij een mooier en positiever leven zouden krijgen dat bij onze persoonlijkheden zou passen. En dat hebben we gedaan.

We hebben er lang over gedaan voordat we echt de stap konden nemen om uiteindelijk de keuze te maken om te veranderen. Veranderen gaat niet zo 1,2,3. Dit blog vertelt je hoe dat zit.

Je denkt er misschien niet zo snel aan maar waarom wil je eigenlijk veranderen? Doe je het voor jezelf of voor een ander? Wil je zelf graag verandering of wil je aan verwachtingen voldoen? Wij dachten ook vaak dat we het moesten doen voor een ander omdat de ander last had van onze keuzes of van ons als persoon. Dit is nooit een goede basis voor verandering. Stel je zelf dus eerst deze vraag: voor wie wil ik veranderen?

Ik wil veranderen omdat ik dat belangrijk vind

Wil je iets veranderen omdat jij het belangrijk vindt? Mooi! Dan kun je deze kennis goed gebruiken!

Soms heb je verandering nodig in je leven waardoor je weer richting en een doel voor ogen krijgt. Dat je weer het gevoel krijgt dat je echt leeft. Dat je voor jezelf de keuze maakt om alles uit je leven te halen wat er in zit.

Door te veranderen ontwikkel je vaardigheden die je weerbaarder maakt in het leven en bovendien jou als persoon sterker en liefdevoller maken.

Een leven waar je zelf de regie hebt en vrij bent in de keuzes die jij maakt.

In dit blog beschrijven we drie voorwaarden die nodig zijn om stappen te zetten naar verandering in je leven.

De drie voorwaarden zijn:
* Kunnen veranderen
* Willen veranderen
* Klaar zijn om te veranderen

Wil je iets veranderen? Deze 3 dingen heb je sowieso nodig.
Wil je iets veranderen? Deze 3 dingen heb je sowieso nodig.

 Lees snel verder


Kunnen veranderen

Misschien wil je iets veranderen maar kun je het (nog) niet door dat je bepaalde vaardigheden nog niet helemaal hebt ontwikkeld of door dat je iets niet hebt. Je wilt bijvoorbeeld vanaf nu niet meer heel boos worden, maar je hebt al vanaf jongs af aan agressie problemen. Dan zal je eerst vaardigheden moeten aanleren om met je agressie om te gaan. Of je wilt vanaf nu alleen nog maar biologisch eten maar je komt elke maand niet rond.

De mogelijkheid om te veranderen heeft vooral te maken met de vaardigheden en de middelen (zoals geld of een diploma).
Het is ontzettend belangrijk om juist de vaardigheden te ontwikkelen die je met de middelen kunt gebruiken om met problemen in het leven om te gaan.

Als veranderen niet lukt

Wanneer je ervan bewust wordt dat er verandering nodig is, maar geen oplossingen ziet om met problemen om te kunnen gaan of het gevoel krijgt dat de gevonden oplossingen niet zullen werken, dan reageren mensen vaak op de volgende manieren:

Éen manier is ontkenning:
‘Natuurlijk gok ik wel eens. Maar dat doet toch iedereen?’

Een andere manier is om bewust redenen te bedenken die het rechtvaardigen (rationalisatie):
‘Gokken is gewoon een leuk tijdverdrijf. Mag ik dan nooit plezier hebben?’

Een derde methode is projectie of te wel iets toe te kennen aan iemand anders:
‘Als jij er niet tegen kunt dat ik gok, is dat jouw probleem.’

Herkenbaar?

Als je dit soort uitspraken herkent van jezelf dan is het tijd om actie te ondernemen! Je hebt dan even een zetje nodig waardoor je weer verder kunt.

Geloof in jezelf!

Het geloof dat iemand kan veranderen is ook enorm belangrijk! Vaak zeggen mensen:

‘Ik wou dat ik kon veranderen.’

Het lijkt op een gebrek aan zelfvertrouwen, maar het is ook een gebrek aan vertrouwen in de oplossingen om te veranderen.

Het is heel belangrijk om mensen in je omgeving te hebben die in je geloven en jou motiveren. Dat er mensen zijn die geloven in de oplossingen die je hebt gevonden en jou daarin steunen.

Als je weinig vertrouwen hebt in je eigen oplossingen om te veranderen, heb je het juist nodig om te gaan geloven in goede, eigen oplossingen.

Willen veranderen

Soms is de vraag of je kunt veranderen helemaal niet aan de orde. Je hebt voldoende vertrouwen in je eigen capaciteiten en je gelooft ook dat de gevonden oplossingen zouden kunnen werken. Maar je zegt vervolgens dat je geen redenen ervaart om te veranderen, je wilt eigenlijk niet.

Sommige mensen zeggen juist heel graag te willen veranderen, maar veranderen van mening op het moment dat ze echt tot verandering moeten komen.

Denk hierbij aan iemand die je kent die telkens opnieuw gaat solliciteren en wordt aangenomen, maar iedere keer niet op hun eerste werkdag komt opdagen.

Niet willen veranderen is een normaal onderdeel van het veranderingsproces.

Er zijn twee redenen waarom dit verschijnsel optreedt.

1: Als je er niet voldoende op kunt vertrouwen dat je kunt veranderen, kies je er vaak voor om het probleem te ontkennen, redenen te bedenken die het rechtvaardigen of op een ander te projecteren.

Hierdoor gaat je last van je probleem tijdelijk wel omlaag. Er is op dat moment dus geen reden meer voor jou om te veranderen.
De wil ontbreekt.

2: Vaak levert een probleem ook voordelen op. Sommige mensen zijn heel eerlijk over het voornemen om te veranderen. Maar er kunnen dan weer andere behoeften zijn die er voor zorgen dat je juist niet verandert. Zoals gamen in plaats van werken.

Er is wetenschappelijk onderzocht dat kinderen van ouders die aan alcohol verslaafd zijn, op volwassen leeftijd zelf ook aan alcohol verslaaft raken.

Aan de ene kant willen ze hun gedrag wel veranderen. Aan de andere kant willen ze het niet beter doen dan hun ouders. Ze zijn loyaal (trouw) aan (de problemen van) hun ouders.

Een andere reden kan bijvoorbeeld zijn dat alle vrienden van diegene ook regelmatig alcohol drinken. Stoppen met drinken betekent dan waarschijnlijk ook het verlies van deze vrienden. Daarnaast drinkt hij of zij vaak om problemen te vergeten.

Je zult dus een andere manier willen ontwikkelen om hiermee om te gaan. Je zult redenen moeten vinden die het belang om het probleem op te lossen vergroten en nieuwe oplossingen vinden voor de behoeften die het probleem in stand houden.

Klaar zijn om te veranderen

De mate waarin je klaar bent om te veranderen hangt voor een groot gedeelte af van je omgeving. Wanneer je omgeving een verandering namelijk niet steunt, is het meestal ontzettend moeilijk om daadwerkelijk te veranderen. Het is wel mogelijk, maar het is een grotere uitdaging.

Je kunt misschien ook wel voorbeelden bedenken waarin je omgeving wel zei jou te steunen maar vervolgens liet afweten om welke reden dan ook.

Steun moet namelijk blijken uit daden. Gebrek aan steun hoeft gelukkig niet direct te zeggen dat je niet zal slagen. Maar het is wel een belangrijke factor tot succes.

Je zou dus met een coach kunnen kijken welke steunfiguren jij in je netwerk hebt zitten en om te kijken wie het beste past in je eigen situatie.

Als jij bijvoorbeeld last hebt van agressie, dan zou je kunnen kijken naar een rustig steunfiguur in je omgeving. Mensen die je niet onbewust uitdagen tot het oude gedrag.

Steun is alleen helpend als het ook echt een onderdeel is van de oplossing

Er bestaan natuurlijk ook redenen waarom je niet klaar bent om te veranderen. Wanneer er andere zaken in je leven zijn die ook aandacht vereisen, kan de tijd en energie om te veranderen ook een obstakel gaan vormen.

Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij jongeren die geen echte vrienden hebben om op terug te vallen.

Soms kan het zijn dat je therapie nodig hebt, maar dit is niet altijd de beste weg. Soms zijn andere prioriteiten in het leven van jou belangrijker. Het is dan hoofdzakelijk aan jou om te beslissen wat je wilt doen.

Een coach kan jou hierbij helpen. Dit heeft ons in het verleden ook geholpen in het veranderingsproces. Niet om het over te nemen en te vertellen wat je moet doen, want uiteindelijk weet jij alleen wat goed voor je is. Maar puur om te ondersteunen in de richting en de juiste koers te blijven varen.

Wil je iets veranderen? Deze 3 dingen heb je sowieso nodig.
Wil je iets veranderen? Deze 3 dingen heb je sowieso nodig.

Contact ons!

Heb je een vraag naar aanleiding van dit blog? Of een andere vraag? Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar paulienenjeff@stayincharge.nl of volg ons op Instagram, Facebook, Tiktok en YouTube.

Je kunt ons natuurlijk ook altijd berichten via social media. We reageren altijd zo snel mogelijk!

Groetjes,

Paulien en Jeff

Check hier onze vorige blog!

Misschien vind je dit ook interessant

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Call Us

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

Email Us

contact@divi.com
potterystudio@divi.com