Jongerenproject Groningen: Van oud ijzer word je wijzer (oud ijzer jongerenproject).

Het stimuleren van talent bij jongeren en positiever in het leven staan is waar Ik en Paulien ons mee bezig houden. Maar bij lange na niet bereiken we de jongeren (jou) om daarmee aan de slag te gaan. Wat wij willen is dat iedereen een positief leven kan leven of beter gezegd; je MOOISTE LEVEN LEVEN!

Hoe bereiken we dat? Door continu te blijven sparren met elkaar, ideeën uit te wisselen met partners waarmee we samenwerken en natuurlijk uitzoeken waar de behoefte ligt van de jongeren.

Inmiddels zijn we een stichting omdat onze focus niet ligt op geld verdienen. We willen de jongeren ondersteunen door middel van jongerenprojecten. Wij zijn zelf ook jong geweest en weten mede daarom dat het een enorme uitdaging kan zijn om iets te vinden dat je vooruit helpt in het leven.

Naast het jongerenproject BASI, de thema avonden van SIC heb ik, Jeff, het idee geopperd om iets te gaan doen met oud ijzer en andere materialen. Ik kreeg Gods zegen, een ja van Paulien om dit op te zetten en zo gezegd zo gedaan. Het jongerenproject van oud ijzer word je wijzer is geboren.

Maar zoals mensen mij misschien kennen, loop ik vaak veel stappen vooruit. Het kopen van een kleine aanhanger was het startschot voor vele aanvragen van het ophalen van oud ijzer en apparaten met een stekker. Zo heb ik in een maand bijna 1000 kilo oud ijzer verzameld, gedemonteerd, gerepareerd, verkocht of ingeleverd bij de oud ijzer boer.

Waarom dit project?

Ik ben zelf altijd al een verzamelaar geweest en ik gooi niet zo snel dingen weg. Ik probeer het altijd eerst te repareren of ik demonteer het en gebruik de onderdelen. Dit wil ik delen met jongeren, maar niet alleen dat. Ik hou van hergebruik en duurzaam omgaan met alles in dit leven.

Paulien en ik merken dat veel jongeren naast de pot pissen. Heel zwart wit gezegd is dat iemand niet meer naar school gaat, geen werkt heeft, geen vrienden, geen ouders, geen familie. Maar wel heel veel stress, veel kopzorgen, veel onzekerheid, veel negatieve gedachten, veel boosheid naar de wereld enzovoort.

Dit project gaat niet alleen om een beetje ijzer ophalen, het uit elkaar draaien en wegbrengen naar de oud ijzer boer, nee. Het draait hier om weer ritme te krijgen, structuur in je leven en vooral voldoening en gewaardeerd worden om wie je bent als persoon.

Op een no-nonsens manier leer je weer om je vaardigheden in te zetten, je creatieve talent en ontmoet je nieuwe mensen op een leuke, spontane manier. Daarnaast maak je bewust het recycle proces mee en word je bewust van het hergebruik van materialen zoals ijzer, kunststof, rubber en andere materialen.

Wat kan je verwachten als je meedoet aan het oud ijzer project?

Het is de bedoeling dat je weer wat ritme en structuur gaat opbouwen met leuke werkzaamheden. Op een ongedwongen manier leer je weer om op de afgesproken tijd op je afspraak te komen, krijg je weer een positieve kijk op de toekomst en word je gewaardeerd! Ritme, structuur en regelmaat zijn de sleutels om weer met beide voeten op de grond op zoek te gaan naar een nieuwe (andere) studie, baan of om eigen baas te worden. Het kan allemaal!

De mogelijkheden zijn oneindig omdat het gaat om jou. De werkzaamheden zijn in ieder geval het ophalen van oud ijzer en andere goederen, het demonteren of repareren van deze goederen, het scheiden van metaal soorten, contact met andere mensen, wegbrengen van oud ijzer en werken met je handen.

Andere werkzaamheden kunnen zijn: het verkopen van goederen, sociaal media beheer, foto’s en video’s maken, creatief bezig zijn, toegepaste kunst maken (functionele kunstvoorwerpen) en recyclen.

Voor wie?

Het project is voor jongeren/jongvolwassenen tussen de 16 en 28 jaar. Je hebt bijvoorbeeld geen school, geen werk en je zit thuis voor je uit te staren. Je wilt heel graag verandering in je leven, maar je weet niet precies hoe je dat kunt vormgeven. Als je de wil hebt om je leven positief te veranderen en je bent handig of je wilt juist leren om met je handen te werken, dan ben je van harte welkom!

Ik wil me aanmelden?

Dat kan, alleen hebben we op dit moment een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! We bieden op dit moment tenminste 1 dag aan in de week (de maandag). Wil je je aanmelden of meer informatie? Stuur dan een mail naar info@stayincharge.nl Of stuur je een whatsapp berichtje naar: 0628397855

Stay In Charge!

Groetjes,

Jeff en Paulien

Check hier het jongeren project BASI!