Hoe ziet een persoonlijk coachtraject er uit?

Hoe ziet een persoonlijk coachtraject er uit?
Als je wat wilt veranderen in je leven, maar je komt er zelf niet uit, is het verstandig om een coach te vragen voor ondersteuning. In dit blog lees je hoe dat er precies uit ziet.

Hoe ziet een persoonlijk coachtraject er uit?
Hoe ziet een persoonlijk coachtraject er uit?

Voorwaarden voor een goed coachtraject

Voorwaarden klinken misschien heel zwaar en streng, maar het zijn eigenlijk gewoon afspraken die je met elkaar maakt. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat wij ons beide 100% blijven inzetten en eerlijk zijn naar elkaar. Ook is het belangrijk dat je aangeeft als iets niet gaat zoals je het graag wilt. Op deze manier kunnen we jou ondersteunen op de manier die het beste bij jou aansluit.

Een coach heeft geen oordeel over jou. Wij zeggen niet of iets goed of fout is. Het draait om jou. Daarom staan wij (figuurlijk) naast jou. Als coach proberen we je niet te overtuigen van wat wij denken dat goed is. Alleen jij weet namelijk wat goed is voor jou.

Ons doel is dat jouw doel bereikt wordt, daarom is onze mening in jouw coachtraject niet belangrijk.

Iedere coach, ook wij, hebben een beeld van hoe de ‘ideale’ oplossing eruit zou moeten zien. Maar die oplossing staat niet centraal, want jij hebt je eigen oplossing in handen!

Wat wij willen doet er dan ook niet toe, het gaat erom wat JIJ wil en dat is het uitgangspunt.

Deskundigheid

Telt de deskundigheid en ervaring van ons als coach dan niet mee? Ja, maar slechts in beperkte vorm. We kunnen bijvoorbeeld vertellen over iemand anders (altijd anoniem) die in een vergelijkbare situatie een bepaalde oplossing vond of wat ons zelf heeft geholpen.

En vervolgens zouden we dit aan jou kunnen vragen in hoeverre zo’n oplossing bij je zou passen. Maar het is belangrijk dat jij weet dat we altijd een houding aannemen van het feit dat jij alle antwoorden en oplossingen in handen hebt.

Iedereen is uniek met zijn of haar achtergrond, ervaringen, antwoorden en oplossingen.

De expert

Soms ervaar je weerstand als je in een coachtraject zit en dat is echt niet erg. Het is zelfs heel normaal. Wij zullen de laatste zijn die jou gaat vertellen hoe iets moet. Wij zijn niet de expert, maar jij bent dat.

Uiteraard hebben wij de expertise en ervaring als het gaat om het stellen van de juiste vragen om zo tot de kern te komen, hierin zijn wij de (zogenaamde) ‘expert’.

Wij zullen altijd in overleg met jou kijken wat het doel is. Het gaat om jou maar daarnaast gaat het er ook om dat jij dit zelf wilt en ook zelf doet. Dat jij zelf vaardigheden ontwikkelt om je eigen oplossingen steeds sneller te zien en te gebruiken.

Het mooie van coaching is in feite dat jij je de expert bent over jouw leven en dat wij jou ondersteunen in het geven van de richting die jij graag op wilt gaan. Samen bereiken wij jouw doel!

Aanpassing en stappen maken

Negatieve gedachten zijn vaak de oorzaak van veel ellende. Veel mensen zijn zich hier helemaal niet van bewust. Om je doel te bereiken gaan wij vaak ook in op deze gedachten. Dit kost wat tijd maar werkt ontzettend goed.

Stel je hebt de gedachte: “iedereen haat mij” Dan kunnen wij vragen stellen zoals:  is er iemand (of was) die jou niet haat(te)? Hoe heb jij ervoor hebt gezorgd dat de ander jou wel aardig vond? Wat was er anders? Hoe kan jij dat vaker bereiken? We zoeken dus naar negatieve gedachten, die ontkrachten wij en buigen wij om. Vervolgens zoeken wij naar oplossingen die je eerder in je leven hebt gebruikt of zoeken wij naar nieuwe oplossingen.

Op deze manier bieden we direct handvatten aan die aansluiten bij het verhaal van jou. Zo ervaar je veel minder weerstand. Deze methode werkt omdat we als coach werken vanuit de uitgangspunten: gelijkwaardigheid en respect, de basis van coaching!

Het is natuurlijk heel makkelijk voor anderen om jou te vertellen wat je goed of fout doet volgens hen. Maar wij als coach doen dit niet. Wij stellen jou vragen, de juiste vragen, waardoor je inzicht krijgt.

Want wie zijn wij om daarover te oordelen?

Wil je nou meer tips van ons?
Check en volg ons dan op social media!

Heb je een vraag naar aanleiding van dit blog? Of een andere vraag?

Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar paulienenjeff@stayincharge.nl of volg ons op InstagramFacebookTiktok en YouTube.

Je kunt ons natuurlijk ook altijd berichten via social media. We reageren altijd zo snel mogelijk!

Stay In Charge!

Groetjes,

Paulien en Jeff

Check hier onze andere blogs!

Misschien vind je dit ook interessant

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Call Us

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

Email Us

contact@divi.com
potterystudio@divi.com