Hoe ontdek ik waar ik goed in ben?
Hoe ontdek ik waar ik goed in ben

Hoe ontdek ik waar ik goed in ben? Hoe zorg ik dat ik mijn kwaliteit gebruik? Iedereen heeft kwaliteiten, 1 of meerdere. Alleen niet iedereen ziet zijn of haar kwaliteiten echt en gebruikt deze. Hoe tof zou het zijn als jij bijvoorbeeld door je kwaliteiten goed te gebruiken je dromen waar kunt maken?

In dit blog kom je er achter wat kwaliteiten zijn en hoe je deze direct kunt gebruiken om te werken aan je dromen. Dromen worden pas realiteit als je aan de slag gaat met wat je het liefste doet en wat je het beste kan.

Lees gauw verder!

Hoe ontdek ik waar ik goed in ben?
Hoe ontdek ik waar ik goed in ben?

Kwaliteiten

Ieder mens heeft kwaliteiten, jij dus ook! Toch lang niet iedereen kent of weet waar hun kwaliteiten nou liggen. Er zijn twee manieren waarop je kunt weten of iets een kwaliteit is. De eerste manier is door na te gaan of er een bepaald iets is wat je goed kunt (vaardigheid) of eigenschap (karaktertrek) sterker is dan andere vaardigheden of eigenschappen die je goed kunt.

Als iemand bijvoorbeeld beter is in ‘precies werken’ dan in andere vaardigheden, is dat een persoonlijke kwaliteit.

De tweede manier

De volgende manier om na te gaan of een vaardigheid of eigenschap een kwaliteit is, is door die vaardigheid of eigenschap te vergelijken met die van anderen in je directe omgeving. Zoals je vrienden, familie of kennissen.

Binnen de groep van vrienden is ‘zelfverzekerdheid’ bijvoorbeeld een kwaliteit als je daarin beter bent dan je vrienden. Elke vriendengroep heeft meestal wel iemand die zelfverzekerd is en voor anderen opkomt.

Het is handig als degene die daarin (binnen de vriendengroep) het beste is, die taak dan op zich neemt. Maar je kunt hier ook van leren doordat je kunt zien hoe die vriend van je dat doet. Op deze manier kun je ook zelfverzekerder worden. Je leert van diegene.

Je ontwikkelt dan nog een extra kwaliteit als je nog niet zo zeker bent van jezelf en je hebt een goede vriend waar je het van kunt leren.Zo kan je leren door te kijken naar hoe iemand staat; staat iemand rechtop of voorover gebogen en wat zegt iemand; welke woorden worden er gebruikt en is zijn of haar stem zacht en onduidelijk of duidelijk en krachtig.

Verschillen

Dit zijn twee heel verschillende manieren om te weten waar kwaliteiten bij jou liggen. Het is belangrijk om goed aan te voelen wanneer je welke manier moet gebruiken, maar vaak gaat dit vanzelf. Elke situatie is namelijk anders.

Als je bijvoorbeeld in een gezin leeft waar je een broertje of zusje hebt met een verstandelijke beperking, dan is het niet handig om zijn kwaliteiten te vergelijken met die van jou. Meestal is zo’n vergelijking niet eerlijk en kun je beter kijken naar je persoonlijke kwaliteiten.

Naar school

Als je naar school gaat met andere jongeren die hetzelfde niveau hebben zoals jij, bijvoorbeeld in je klas, dan kun je wel een vergelijking maken.

Hij of zij heeft natuurlijk weer kwaliteiten waarin diegene uitblinkt en dat geldt ook voor jou. Alleen verschilt dat per persoon natuurlijk.

Iedereen heeft namelijk unieke kwaliteiten en die heb jij dus ook want iedereen is uniek!
Misschien kun je een keer een lijst maken met alle namen van je klas en daarnaast schrijf je voor iedere klasgenoot 1 of meerdere kwaliteiten op.

Als je dan aan een naam denkt, dan weet je direct welke eigenschap hij of zij bezit. Daar herken je iemand aan. Bijvoorbeeld: Jos en die maakt altijd grappen in de klas, of Eva die altijd heel veel geduld heeft.

Wanneer je dit doet, zal je zien dat iedereen unieke kwaliteiten heeft en die kan je weer gebruiken om deze te vergelijken met jezelf. Ook zie je misschien kwaliteiten die je zelf hebt of beter wil maken.

Bijvoorbeeld: ik wil meer zelfvertrouwen krijgen of meer geduld hebben.

Ken je kwaliteiten

Het kennen van je kwaliteiten is om verschillende redenen belangrijk:

  • Je zelfvertrouwen en je zelfbeeld groeit steeds meer
  • In onzekere situaties gaat het je helpen om hieruit te komen
  • Ook ga je steeds meer werken met je kwaliteiten en daardoor gaan veel dingen beter
  • Het kennen van je kwaliteiten geeft je ook besef van de dingen waarin je nog meer kunt leren, dingen die je wilt aangaan (uitdagingen) maar ook dingen waar je niet goed tegen kunt, waar je allergisch voor bent. Als je dit kent, dan zal je ook zien dat je meer begrip hebt voor anderen en leer je beter omgaan met je eigen minder sterke kanten.

Voorbeelden van kwaliteiten zijn

Humor, komedie, lol, grappen
Actief, energiek, krachtig, pittig, ondernemend
Zelfverzekerd, daadkrachtig, flink, krachtig, zeker
Precies, nauwkeurig, zorgvuldig, netjes
Rustig, geduld, bedachtzaam, nadenkend, denkend, voorzichtig
Vrolijk, optimistisch, positief, hoopvol, blij
Flexibel, makkelijk, soepel, meegaand
Nuchter, met beide benen op de grond, realistisch
Gevoelig, invoelend, inlevend, meelevend, meevoelend
Plannen, regelen, structureren.

Dromen

Jij weet nu hoe je je kwaliteiten kunt ontdekken maar ook hoe je deze kunt gebruiken om je dromen waar te maken! Juist door met je kwaliteiten bezig te zijn, werk je stilletjes aan je dromen.

Kwaliteiten geven je kracht en energie. Als je gebruik maakt van je kwaliteit(en) verloopt werk gemakkelijk en worden je doelen met minder moeite behaald. Wat anderen veel moeite kost, gaat jou die gebruik maakt van je kwaliteiten het gemakkelijk af.

Iedereen heeft kwaliteiten waar je heel veel mee kunt en het kan heel goed zijn om te weten welke jij hebt. Zoals je hebt gelezen zijn er veel voordelen van het kennen van je kwaliteiten en kun je die ook vaak gebruiken om weer verder te komen.

Zo kan je jezelf de goede richting op sturen omdat je weet waar je goed in bent. Als je weet waar je goed in bent, weet je ook waar je minder goed in bent. Gebruik je kwaliteiten om ook te werken aan de mindere kanten.

Op deze manier ontdek je waar je goed in bent en je mindere kanten worden ook steeds beter door je kwaliteiten. Win-win situatie dus!

Dat klinkt misschien een beetje vaag maar welke dromen je ook hebt, je hebt je kwaliteiten nodig om deze dromen uit te laten komen. En omdat je steeds beter weet waar je kwaliteiten liggen, weet je ook steeds beter wat je wilt en wat je dromen zijn!

Hoe ontdek ik waar ik goed in ben?
Hoe ontdek ik waar ik goed in ben?


Wil je nou meer tips van ons?
Check en volg ons dan op social media!

Heb je een vraag naar aanleiding van dit blog? Of een andere vraag?

Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar: paulienenjeff@stayincharge.nl of volg ons op InstagramFacebookTiktok en YouTube.

Je kunt ons natuurlijk ook altijd berichten via social media. We reageren altijd zo snel mogelijk!

Stay In Charge!

Groetjes,

Paulien en Jeff

Check hier onze andere blogs!

Misschien vind je dit ook interessant

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Call Us

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

Email Us

contact@divi.com
potterystudio@divi.com