Hoe ga je om met negatieve situaties?
Hoe ga je om met negatieve situaties?

Hoe ga je om met negatieve situaties? Hoe kun je positief blijven als het allemaal tegenzit?
Het is iets wat iedereen wel eens een keer tegenkomt.

Maar hoe ga jij hiermee om? Hoe kan jij nog lichtpuntjes zien in negatieve situaties?

In dit blog gaan we daar iets dieper op in en vertellen we jou een aantal inzichten die je misschien weer wat in de juiste richting sturen. Dat is wat wij graag willen voor jou.

Dat jij de regie pakt en houdt over je eigen leven!

Lees snel verder

Hoe ga je om met negatieve situaties?
Hoe ga je om met negatieve situaties?

Lichtpuntjes in negatieve situaties?

Hoe zie je nou de lichtpuntjes als echt alles tegenzit en je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe pak je dat aan in negatieve situaties?

Je kunt verschillende dingen doen om die lichtpuntjes weer te gaan zien. Maar wat is dat dan?

Ga naar buiten

Wat ontzettend belangrijk is, is om je dag goed en positief op te starten. Dat je altijd probeert dagelijks naar buiten te gaan en bijvoorbeeld een wandeling te maken.

Een goed voorbeeld is om dingen te ondernemen waar je niet teveel bij hoeft na te denken. Gewoon lekker wandelen in de natuur bijvoorbeeld.

Oke, je denkt misschien: “maar als ik ga wandelen dan denk ik toch ook over negatieve dingen na?”. Dat kan heel goed,  maar probeer bewust even niet aan alle problemen te denken die het licht in jou blokkeert.

En hoe doe je dat dan?

Dat doe je door heel bewust de dingen om je heen te gaan opmerken met al je zintuigen. Op die manier verleg je je negatieve gedachten in het hier en nu.

Daar begint je dag. Met 1 simpele stap sta jij buiten en kan jij je dag maken of breken wanneer jij in een negatieve flow zit.

Alleen de frisse lucht waarmee je je longen vult, de geuren van nat geregend gras en de geluiden van de vogeltjes.

Is het mindfulness als je buiten bent? Ja, want je bent in het hier en nu. Je bent bezig met wat zich afspeelt op het moment waar jij bent en waar jij staat.

Je kunt op deze manier weer zorgen dat je je gedachten weer organiseert. En meestal krijg je tijdens een fijne (ochtend) wandeling ook nieuwe ideeën over allerlei dingen die je misschien kunt ondernemen. Vaak komen oplossingen ook in die momenten van bezinning met jezelf.

Eet lekker

Na je wandeling of ervoor, waar jij de voorkeur aan geeft, ga je lekker ontbijten. Neem hier ook de tijd voor om ervan te genieten en ook echt te proeven, te ruiken en te beseffen wat je eet.

Tijdens het eten kun je bijvoorbeeld een interessant stuk uit een boek of krant lezen, een Bijbel of ander medium. Wij laten bijvoorbeeld onze telefoon het eerste paar uur met rust, zodat we op een manier zonder teveel prikkels de dag opstarten.

Je legt de focus niet op het negatieve maar op al het andere. En als er daadwerkelijk negatieve dingen spelen,  verleg je even de focus van wat er speelt naar wat je ziet, voelt, ruikt en hoort op dít moment.

Het is niet dat er absoluut geen negatieve dingen mogen zijn. Laat het er zijn, maar jij hebt altijd de keuze om te beslissen op welke manier je dit doet en hoe je er op reageert.

Laat het negatieve er ook zijn

Het mag er zijn maar dat betekent niet direct dat je het negatieve laat beslissen. Juist door te beseffen dat je ook negatieve situaties mag zien als onderdeel van je leven, kan er al ontlading ontstaan. Puur alleen die gedachte kan daarvoor zorgen. Probeer geen weerstand te bieden tegen wat er is, want dat gaat je niet helpen en zorgt voor meer negatieve gevoelens.

Positief blijven als het tegenzit

Positief blijven is vaak lastig als je in een moeilijke situatie zit. Maar het is altijd beter om het gevoel er te laten zijn en niet weg te drukken. Dat heeft eigenlijk geen zin. Het komt vroeg of laat weer terug.

Probeer je gevoel er te laten zijn voor de tijd die je nodig hebt en probeer er niet helemaal in weg te zakken door te denken “het is ook vreselijk” “het komt nooit meer goed “etc. Voel je gevoel en laat het er zijn zonder dat je het erger maakt of weg probeert te krijgen. Heb je een tijd je gevoel gevoeld? Heb je er genoeg aandacht aan besteed? Pak dan weer op waar je mee bezig was.

Maar gewoon even verder gaan is natuurlijk vaak niet het geval. Het is vaak een gevoel dat je volledig overweldigt en vast houdt. Laat het toe, het hoort bij het leven, het mag er ook zijn. Met deze houding zal het vanzelf minder heftig worden.

Dankbaarheid

Zoek de dingen waar je intens dankbaar voor bent. Wat gaat wel goed? Want we zijn vaak gefocust op de dingen die niet goed gaan. En dat is een hele belangrijke die je echt goed wil onthouden.

Denk aan dingen zoals je dak boven je hoofd, voedsel, familie, vrienden, en andere dierbaren waar je van houdt. Dat zijn eigenlijk allemaal hele mooie positieve dingen.

Probeer daar dan de focus op te leggen en dan gaat het zeker goed komen. Het geeft je vertrouwen maar het geeft je ook hoop.

Je kunt uit de dingen waar je dankbaar voor bent veel hoop en kracht putten. Al die dingen samen geven je meer veerkracht en levenskracht. Energie om het leven te leven!

Dankbaarheid kun je elke dag inzetten om echt te voelen waar je het voor doet. Dat jij ook belangrijk bent, dat voelt en dat je een missie hebt om te leven op deze aarde!

Reorganiseer je gedachten

Wat ook heel belangrijk is in negatieve situaties om je gedachten weer op orde te krijgen.
Stel je voor; je bent gezakt voor een examen, dan ben je geneigd om te denken dat je niks kunt en dat je ermee wilt stoppen.

Op dat moment zak je heel erg in het negatieve gevoel dat niet nodig is. Ja, het is vervelend want je bent gezakt en daar mag je best even verdriet om hebben. Maar wat ga je dan eraan doen zodat het weer beter wordt?

Dat is waar het om gaat! Hoe ga je ermee om? Hoe ga je met zo’n situatie om waardoor je weer positief in die situatie komt te staan. Positief in het leven.

Dus accepteren en weer proberen positief om te buigen en kijken wat je er aan kunt doen.

Hieronder zie je het filmpje van ons waarin we een gesprek voeren over hoe je omgaat met negatieve situaties.

Stay In Charge!

Groetjes,
Paulien en Jeff

Hoe ga je om met negatieve situaties?

Check hier de vorige blog!

Misschien vind je dit ook interessant

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Call Us

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

Email Us

contact@divi.com
potterystudio@divi.com