Hoe zet je kwetsbaarheid in als kracht? Kwetsbaarheid is namelijk je kracht!
Hoe zet je kwetsbaarheid in als kracht Kwetsbaarheid is namelijk je kracht!

Hoe zet je kwetsbaarheid in als kracht? Kwetsbaarheid is namelijk je kracht! Maar hoe ga je nu stappen zetten om kwetsbaarheid in te zetten?

Iedereen maakt in zijn of haar leven iets mee en iedereen heeft dan ook zo zijn of haar bagage. De ervaringen die je hebt kunnen echt heel heftig zijn en jezelf nog steeds achtervolgen in het heden.

De struggles kunnen zo zwaar zijn geweest of nog steeds zo zijn dat ze je nog steeds beïnvloeden en je situatie bepalen, althans we denken dat dit nog zo is, onze gedachten.

Maar wat als we je nu zouden vertellen dat kwetsbaarheid juist je kracht is en dat je deze kunt inzetten en gebruiken om al je kwetsbaarheden om te buigen naar positieve dingen en acties?

Bijvoorbeeld voor verslavingen, angsten, depressies, onzekerheid en bepaalde dingen die je niet graag doet en dat je die kan gebruiken en dit noemen wij kwetsbaarheden.

En als je juist dit omarmt, dat je je verleden gaat omarmen en draagt als een sieraad. Dat klinkt misschien een beetje zweverig maar als je je kwetsbaarheid op deze manier gaat zien en gaat gebruiken om vooruit te komen, dan zal je gaan zien dat je heel hard gaat groeien op persoonlijk gebied.

Het was zwaar en er waren zoveel struggles maar jij staat hier! Jij kunt dit! Jij kunt je negatieve ervaringen omzetten naar positieve krachtige energie en acties.

Gebruik je ervaring, je verleden, je kwetsbaarheden om vooruit te komen om mooie dingen te doen, voor jezelf en voor een ander.

Hoe zet je kwetsbaarheid in als kracht Kwetsbaarheid is namelijk je kracht!
Hoe zet je kwetsbaarheid in als kracht? Kwetsbaarheid is namelijk je kracht!

Wat betekent kwetsbaar zijn nu eigenlijk?

Hierboven hebben we het al een beetje uitgelegd maar we gaan er toch nog even wat dieper op in.
Wie zijn schaduwkanten kan laten zien maar er ook niet bang voor is om dit te doen, laat je zien dat je niet groter of beter bent dan een ander of jezelf.

Je bent een gevoelig persoon en je durft in contact te komen met jezelf, met je schaduwkant en eigenlijk met je pijn. Op deze manier ben je eigenlijk echt een baas, want niet veel mensen durven dit te laten zien omdat ze dit zien als een teken van zwakte.

Neem van ons aan dat als jij durft te huilen in een groep, je ervaringsverhaal deelt met anderen of tegen anderen zegt dat je je eigenlijk best vaak alleen voelt, dat je dan al super grote stappen maakt.

Wat is emotionele kwetsbaarheid?

Emotionele kwetsbaarheid is iets heel anders dan emotionele gevoeligheid. De gevoeligheid kun je meer als een kwaliteit zien. De emotionele kwetsbaarheid komt eigenlijk vanuit je verleden.

Wat je hebt meegemaakt kan altijd gevoelig blijven, een valkuil zijn en dit kan leiden tot bijvoorbeeld angst, stress en depressies. En dit draag je altijd met je mee, maar het is juist belangrijk om te beseffen dat dit jou maakt tot de persoon die jij vandaag de dag bent.

Juist omdat je je emotionele kwetsbaarheid kent of hiermee bezig bent om erachter te komen hoe dit bij jou zit, ga je zien dat je die emotionele kwetsbaarheid juist kan omzetten naar emotionele weerbaarheid.

Je gaat naarmate je groei in dit proces zien dat je sneller reageert op signalen, prikkels en andere symbolen die jou raken of triggeren. Jij wordt dus letterlijk weerbaarder voor je kwetsbaarheid en dus sterker.

De andere kant hiervan is, is dat je vanaf dat moment het als kracht gaat benutten en kan inzetten.

Hoe zet je kwetsbaarheid in als kracht Kwetsbaarheid is namelijk je kracht!
Hoe zet je kwetsbaarheid in als kracht Kwetsbaarheid is namelijk je kracht!

Hoe voelt kwetsbaarheid?

Die emotionele lading is bij iedereen verschillend maar toch lijken deze in grote lijnen op elkaar.

Al onze kwetsbaarheden en gevoelens zijn heel nauw met elkaar verbonden. Wanneer we in onze kwetsbaarheid zitten en ons dus kwetsbaar voelen, voelen we ons vaak onzeker, verdrietig of angstig.

En deze kwetsbaarheid is tegelijkertijd ook verbonden met onze twijfels. Twijfel naar onszelf of we nog wel de moeite waard zijn, anderen nog echt wel van ons houden, goed genoeg zijn voor de ander of dat we denken dat we altijd alles fout doen.

Kwetsbaarheid is dus voor iedereen verschillend maar als je dit zo leest kan je daar redelijk wat van herkennen bij jezelf, toch?

En dit is niet erg! Het is juist heel bijzonder en uniek, want dat ben jij!

Wat is de kracht van kwetsbaarheid?

Er is ruim 12 jaar onderzoek gedaan naar verschillende mensen over kwetsbaarheid en hierbij stellen ze vast dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist het pad dat leidt naar zoveel mooie dingen.

Brené Brown beschrijft in haar boek (zie hieronder) wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Dit boek is echt een aanrader als je meer over dit onderwerp wil weten en hoe je hier persoonlijk in kan ontwikkelen.

Hierbij kun je denken dat dit de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen legt. De kracht van kwetsbaarheid motiveert je om perfectionisme te laten gaan, van je af te laten glijden, je kwetsbaarheid ten volle te ervaren en te omarmen en om alle uitdagingen in je leven aan te gaan.

Jezelf kwetsbaar opstellen is het ombuigen van kwetsbaarheid naar kracht.

Want jij kunt dat! Het gaat jou lukken om alles aan te gaan!

Hoe laat je kwetsbaarheid zien?

Heb je naasten lief en uit jezelf naar de mensen die je om je heen hebt, laat je emoties zien, spreek uit wat er in je hoofd speelt(gedachten), laat je kwetsbare ‘IK’ en je onzekerheden zien.

Weet je wat mensen dan zien? Ze zien dat je mens bent, dat je net zoals iedereen bent, dat je groeit als persoon. Mensen die ook goed voor jou zijn zullen je waarderen om wie je bent, je vertrouwen, respecteren en ook die dingen met jouw delen.

Hoe zet je kwetsbaarheid in als kracht? Kwetsbaarheid is namelijk je kracht!
Hoe zet je kwetsbaarheid in als kracht? Kwetsbaarheid is namelijk je kracht!

Hoe zet je kwetsbaarheid in als kracht?

Door jezelf te zijn en te accepteren waar je vandaan komt en dit niet te vergeten. Door je kwetsbaarheid te omarmen en te dragen als een sieraad.

Je gaat jezelf pas echt ontwikkelen als je bewust wordt van wat je hebt meegemaakt en hoe mooi jij als persoon bent geworden, ook al heb je zoveel shit meegemaakt.

Door alle tips in te zetten die je hebt gelezen in dit blog, ga jij je kwetsbaarheid inzetten als je kracht en ga je mooie dingen in je leven laten gebeuren.

Al het negatieve ga jij gebruiken om positieve ervaringen te maken!

JIJ BENT HET WAARD, VERGEET DAT NOOIT, NEVER!

Wil je nou meer tips van ons?

Check en volg ons dan op social media!

Heb je een vraag naar aanleiding van dit blog? Of een andere vraag?

Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar paulienenjeff@stayincharge.nl of volg ons op InstagramFacebookTiktok en YouTube.

Je kunt ons natuurlijk ook altijd berichten via social media of hieronder.

We reageren altijd zo snel mogelijk!

Groetjes,
Paulien en Jeff

Stay In Charge!

Misschien vind je dit ook interessant

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Call Us

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

Email Us

contact@divi.com
potterystudio@divi.com