Hoe ga je om met somberheid? Tips hoe ermee om te gaan!
Hoe ga je met somberheid om uitgelicht

Hoe ga je om met somberheid? Tips hoe ermee om te gaan!

Iedereen heeft wel eens een dag dat je je somber voelt en dat je even niet zo lekker in je vel zit. Dat hebben wij ook wel eens. Soms ben je langer wat somber omdat je misschien iets hebt meegemaakt wat veel impact op je had of je staat in de ochtend op en je voelt je gewoon kut.

Soms kunnen we niet altijd direct de vinger op de zere plek leggen en achterhalen waar dat rotte gevoel nu vandaan komt. En vaak als je er over na gaat denken voel je je nog rotter omdat je daar op dat moment eigenlijk niet aan wil denken en geen energie voor over hebt.

Hoe ga je om met somberheid en hoe kom je er vanaf? In dit blog geven we jou een aantal tips over hoe wij met somberheid omgaan en misschien kan dit jou ook weer wat helpen om je beter te voelen.

Lees dus snel verder!

Oorzaak van somberheid

Zoals we hierboven al beschreven kan het komen door een gebeurtenis, negatieve gedachten, gevoelens of bijvoorbeeld door vroeger, omdat je bent getriggerd door iets of iemand. Soms is het lastig om een oorzaak aan te wijzen.

Soms kun je je ook somber voelen omdat je teveel stress hebt en op deze manier geeft je mentale staat van zijn een signaal dat je het wat rustiger aan moet doen. Somberheid is meestal iets tijdelijks en gaat vanzelf weer over. Maar hoe dan ook, het is echt heel vervelend om je zo te voelen.

Somberheid kenmerken

De kenmerken zijn verschillend per persoon. Jij hebt misschien veel last van negatieve gedachten en je voelt je heel moe waardoor je nergens zin in hebt. De ander kan bij wijze van de hele dag in bed liggen en slapen. Over het algemeen zijn de kenmerken van somberheid dat je geen energie hebt, negatieve gedachten hebt, prikkelbaar bent, hoofpijnachtige klachten, leeg gevoel, een gevoel dat je weg wilt van alles en het gevoel dat je op de automatische piloot werkt.

Als je deze kenmerken hebt, houd dit dan wel in de gaten en pas je leven tijdelijk aan. Ga dus 80% geven in de sportschool i.p.v. 100%, neem een aantal dagen vrij van je werk of maak de werkdagen korter (snipperen), neem je rust ook echt en ga eventueel tussen de middag even slapen.

Omgaan met somberheid

Somberheid zonder reden komt ook voor. Probeer jezelf dan niet te pushen om er direct achter te komen wat het is. Laat het er zijn en geef je er aan toe. Denk er wel om dat je je zelf niet nog verder de put in praat door negatieve gedachten. Laat het gevoel er zijn, maar ga er niet met je gedachten in mee. Dit is naar onze mening echt belangrijk. Om somberheid te verminderen kun je dus even een pauze inlassen, of het nu op je werk is of op school. Doe het kalmer aan.

We geven je nog een aantal tips die je misschien weer wat hoop en moed geven om er door heen te komen en misschien als je het trekt, dat je het kunt toepassen.

Tips:
– Blijf een aantal dagen of langer thuis van werk/school en doe helemaal niets, modder lekker aan
– Luister vrolijke muziek waar je blij van wordt
– Praat met iemand die je kunt vertrouwen en die positief in het leven staat (deel je verhaal)
– Ga op tijd naar bed en pak je rust

– Begin met mediteren
– Doe tussendoor ook power slaapjes (max.30min) als je thuis bent
– Probeer schermen zoals je telefoon, tv e.d. te vermijden
– Schrijf van je af in een dagboek of dankbaarheid boekje
– Blijf wel sporten, maar dan iets minder intensief. Zo blijf je wel gelukshormonen aanmaken
– Zorg dat je gezond blijft eten en drink veel water
– Ga geen drugs, alcohol of andere stimulerende middelen gebruiken. Dit is voor de korte termijn heel fijn maar geeft de ruimte om een depressie te ontwikkelen

Doe een cursus mindfulness als je eraan toe bent

We hopen dat je je snel iets beter gaat voelen! Lukt het je niet om uit je somberheid te komen? Stuur ons dan een berichtje via de mail of social media. We willen je graag ondersteunen om er op eigen kracht uit te komen.

Wil je nou meer tips van ons?

Check en volg ons dan op social media!

Of heb je een vraag naar aanleiding van dit blog of wil je contact?

Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar paulienenjeff@stayincharge.nl of volg ons op InstagramFacebookTiktok en YouTube.

Je kunt ons natuurlijk ook altijd berichten via social media.

We reageren altijd zo snel mogelijk!

Groetjes,
Paulien en Jeff

Stay In Charge!

Misschien vind je dit ook interessant

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Call Us

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

Email Us

contact@divi.com
potterystudio@divi.com