Jij bent de deskundige over jezelf
Jij bent deskundig over jezelf uitgelicht (2)

Jij bent de deskundige over jezelf, jij weet het beste wat goed is voor jou. Daarom motiveren wij jou ook graag om de antwoorden zelf te vinden. Door de juiste vragen te stellen komen de antwoorden vanzelf naar boven. Jij hebt zelf het antwoord en daar maken we gebruik van in het coachen.

De manier van coachen die wij onder andere gebruiken komt vanuit de ‘socratische dialoog’ van de filosoof Socrates.

In dit blog gaan we een beetje dieper in op deze manier van coachen door ons.

Jij bent de deskundige over jezelf
Jij bent de deskundige over jezelf

Jij bent deskundig over jezelf

Bij een ‘socratisch gesprek’ gaat het niet om wie het beste antwoord heeft en probeer je ook niet de ander te overtuigen dat het op die manier moet.

Bij een socratisch gesprek, zoals wij coaches met jou zouden voeren, ben jij de deskundige in het gesprek. Jij en niemand anders.

Huh? Maar waar is de coach dan voor?

Natuurlijk begeleiden wij jou wel naar het antwoord wat er in jou zit. Samen komen we sneller tot het antwoord als we de juiste vragen stellen. Op deze manier beleef je zelf ook minder weerstand omdat het gesprek fijn en soepel verloopt. Wij vertellen jou niet wat je moet doen, wij halen naar boven wat goed bij jou past.

We creëren op deze manier een band van vertrouwen tussen jou en ons als coach. Daarnaast zal je zien dat je op deze manier ook makkelijker en vrijer dingen kunt vertellen.

We vinden het ontzettend belangrijk dat we elkaar kunnen vertrouwen en dat we elkaar gelijkwaardig behandelen.

Wij blijven deskundig als coach en jij bent deskundig over jezelf.

De dokter

In de medische wereld wordt het ‘socratische gesprek’ veel minder gebruikt. Een dokter kijkt naar de kwalen en schrijft een recept uit voor de medicatie die je kunt gebruiken.

De patiënt (jij) gaat er bijna altijd van uit de dat de dokter weet wat goed is voor jou. Er is dan een situatie waarin de dokter een plek aanneemt als diegene boven (up-positie) jou staat en jij als patiënt onder (down-positie) de dokter.

Wij coachen vanuit gelijkwaardigheid en respect en zullen daarom nooit deze positie aannemen.

Haal de deskundigheid van de ander naar boven

Inzien dat de ‘coachee’ (cliënt/jij) deskundig is over zijn eigen leven, is niet hetzelfde als die deskundigheid naar boven halen. Vaak ben je je niet bewust over je eigen deskundigheid.

Jij bent de deskundige over jezelf
Jij bent de deskundige over jezelf

Wij stellen je namelijk veel vragen waar jij nog niet eerder over hebt nagedacht hebt. Vragen als: ‘Welke gevoelens roept dit bij je op?’ of ‘Wat denk je precies voordat je kwaad wordt?’ kunnen voor jou heel nieuw zijn.

Maar alleen jij kan zelf nagaan wat je precies voelt of denkt. Door woorden te geven aan je gedachten of ervaringen, worden ze bewust gemaakt. En pas als ze onderdeel uitmaken van je bewustzijn kan je ze onderdeel maken van je verhaal.

Vragen

Op de vraag ‘Welke gevoelens roept dit bij je op?’ kan het volgende antwoord bij je komen: ‘Ik voel me bedonderd als mijn vriendin tegen me liegt. Daar zou ik haar toch eigenlijk eens op moeten aanspreken. Anders denkt zij misschien dat ik hier geen moeite mee heb.’

Op de vraag ‘Wat denk je voordat je zo kwaad wordt?’ kan het antwoord zijn: ‘Ik denk dat ze me niet voor gek mogen zetten. Eigenlijk is dat vreemd, want ik zou toch best tegen een grapje kunnen.’

Vragen stellen leidt tot bewustwording bij je en dat leidt weer tot zelfreflectie. Pas als informatie in je bewustzijn terechtkomt, kan je er logisch over redeneren.

Met de informatie uit je onderbewustzijn redeneer je meestal niet heel logisch. Eigenlijk is dit het belangrijkste principe van de socratische dialoog (het gesprek) die we toepassen in onze coaching.

Maak gevoelens, gedachten en gedrag bewust en feitelijk bespreekbaar, zodat je er samen logisch over kunt nadenken en redeneren.

We zoeken vervolgens samen naar informatie die mogelijkheden biedt en het probleem niet versterkt. Wij denken juist in oplossingen en mogelijkheden.

Wij stellen vragen, jij hebt de antwoorden

Het is voor ons als coach belangrijker om jou de juiste vragen te stellen dan om de juiste antwoorden te geven en dat is juist wat we willen om jou te ondersteunen in je persoonlijke proces.

Een antwoord van jou heeft namelijk altijd een veel diepere betekenis dan wij jou kunnen vertellen.
In elk gesprek houden wij daar rekening mee.

Er is een groot aantal verschillende soorten vragen die we jou kunnen stellen. Allemaal hebben ze op een eigen wijze hun invloed op het denken van jou.

Het belang van vragen stellen

Om het verhaal van jou bloot te leggen en jou daarin te ondersteunen is het enorm belangrijk om vragen te stellen. Ook door vragen te stellen creëren we samen een band in vertrouwen en de relatie tussen jou en ons als coach.

Wij, als coach leggen de link tussen eigen kennis en de denkwereld van jou.

Wij zijn er voor jou om jou te ondersteunen naar een leven waar jij de regie krijgt, hebt en houdt zodat jij je eigen koers kan varen.

Contact?

Wil je nou meer tips van ons? Of wil je een coach traject aangaan?

Je kunt ons altijd een mailtje sturen.

Check en volg ons altijd vrijblijvend op social media voor tips en informatie!

Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar paulienenjeff@stayincharge.nl of volg ons op InstagramFacebookTiktok en YouTube.

Je kunt ons natuurlijk ook altijd berichten via social media. We reageren in elk geval altijd zo snel mogelijk!

Jij bent de deskundige over jezelf
Jij bent de deskundige over jezelf

Stay In Charge!

Groetjes,

Paulien en Jeff

Check hier onze ander blogs!

Misschien vind je dit ook interessant

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Call Us

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

Email Us

contact@divi.com
potterystudio@divi.com