Depressie onder jongvolwassenen komt vaker voor dan je denkt
In onze blogs hebben we het over verschillende onderwerpen die je kunnen helpen in je persoonlijke ontwikkeling en groei. Ook hebben we het over depressie en onderwerpen die hieraan gelinkt zijn. In dit blog gaan we dieper in op het onderwerp over depressie bij jongeren.
Vooral nu is het belangrijk om te weten wat depressie is en wat dit inhoudt. In deze stressvolle en drukke tijden vol verplichtingen en social media kan een depressie zich vrij snel ontwikkelen. Voor je het weet zit je dus echt in een depressie.
Uit eigen ervaring weten we ook dat omstandigheden vaak een grote rol kunnen spelen in tijden van depressie.
Misschien ben jij wel die persoon? We willen je graag uitnodigen om dit blog helemaal uit te lezen.
Lees gauw verder..
Wat is een depressie?
Iedereen heeft wel eens last van een dip of ziet het even niet meer zitten. Meestal voelen we ons een tijdje somber na een tegenslag. De oorzaak van zo’n dip is dan duidelijk en verdwijnt meestal na een aantal uurtjes of na een paar dagen.
Depressieve klachten duren meestal veel langer en komen regelmatig weer terug. De somberheid is vaak extremer, veel krachtiger en gaat ook niet zomaar weg. Ook kan je last hebben van andere klachten zoals; minder interesse in dingen die je leuk vindt, focusproblemen, denken aan de dood, vermoeidheid en vaak klachten zoals hoofpijn, buikpijn of rugpijn.
Als je last hebt van depressieve klachten, ben je niet alleen. Ongeveer 15% van alle jongeren heeft wel eens last gehad van een depressie. Depressie is zeker niet raar of abnormaal, maar het is helaas één van de meest voorkomende mentale problemen die jongeren (mensen) ervaren.
Hoe krijg je een depressie?
Er zijn een heleboel redenen die invloed kunnen hebben op het krijgen van een depressie. Meestal kun je niet één reden aanwijzen voor deze klachten. Sommige bijvoorbeeld hebben een aangeboren aanleg.
Maar depressieve klachten kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door lichamelijke ziekten, zoals de griep, lage of hoge bloeddruk en/of ongezonde voeding.
Depressieve gevoelens komen ook vaker voor na het verlies van een dierbare, verliezen van een baan, financiële zorgen, slechte thuissituatie, slechte relaties in je familie of vriendengroep, of je relatie is verbroken.
Daarnaast kunnen een negatieve manier van denken, een laag zelfbeeld, eenzaamheid, weinig sociale contacten en weinig leuke dingen ondernemen deze gevoelens enorm versterken.
Depressie komt ook vaker voor in combinatie met andere problemen, zoals angsten, relatie struggles, struggles op school of op het werk en verslaving aan alcohol, medicatie en drugs.
Leren omgaan met een depressie
Er zijn twee manieren om een depressie te verminderen. Ten eerste wil je de oorzaken van een depressie zo veel mogelijk weghalen. Als je bijvoorbeeld in een toxische relatie zit, is het belangrijk om daar eerst uit te komen.
De tweede manier om een depressie te verminderen is het leren van vaardigheden en hulpmiddelen die je helpen om depressiviteit onder controle te krijgen. Hieronder zullen we een aantal vaardigheden beschrijven die (jou) kunnen helpen om depressieve klachten te verminderen.
Meer leuke activiteiten plannen en ondernemen
Veel mensen die last hebben van een depressie, voelen zich te vermoeid om leuke activiteiten te ondernemen. Soms weten ze niet goed hoe ze dat kunnen plannen. En als ze leuke dingen doen, beleven ze er minder fun aan.
Het is dus een doel op zich om weer meer leuke activiteiten te gaan doen. Het kunnen soms kleine veranderingen zijn waardoor je je weer beter kunt gaan voelen. Dit begint met het plannen van leuke activiteiten.
Meer leuke contacten met andere mensen hebben en houden
Mensen die zich depressief voelen, hebben vaak heel veel moeite om leuk contact met anderen te hebben. Soms vinden ze het gemakkelijk om juist contact te vermijden, dan raken ze onbedoeld alleen of beleven ze minder fun aan contact.
Als je te veel en te lang alleen bent, dan wordt een depressie erger. Zelf als het niet direct fijn voelt, kun je een depressie verminderen door meer onder de mensen te komen. Probeer het niet te forceren maar ga bijvoorbeeld weer afspreken met 1 of 2 mensen (vrienden) die je kent.
Anders leren denken
Mensen die zich depressief voelen, hebben ook vaak last van negatieve gedachten. Het is juist de bedoeling om manieren te krijgen, tools, om negatieve gedachten te veranderen en om meer positieve gedachten te vinden. Anders denken kost veel energie in het begin, maar zal snel vrucht geven en verbetering laten zien in je denkwijze. Daarnaast lucht het op en vermindert dit negatieve gevoelens.
Minder piekeren
Bij mensen die last hebben van negatieve gedachten komt het vaak voor dat deze gedachten gaan overheersen zonder dat ze daar zelf om vragen. Het gaat vanzelf.
Anderen denken weer heel diep na over negatieve gedachten omdat ze daar een oplossing voor willen vinden. Er bestaan verschillende manieren om piekeren te verminderen of te stoppen zoals; mindfulness en het opschrijven van je piekergedachten in een simpel schriftje.
Onderstaand boek van Michael Pilarczyk is een aanrader om een master over je mindset te worden.
Assertief zijn (voor jezelf opkomen)
Soms vinden mensen die last hebben van een depressie het moeilijk om hun gedachten, gevoelens en behoeften op een goede manier te uiten. Assertieve vaardigheden helpen je om beter op te komen voor de dingen die jij belangrijk vindt. Je leert bijvoorbeeld om nee te zeggen en om je mening op een respectvolle manier te geven.
Sociaal zijn (presentatie)
Mensen die vanwege een depressie niet lekker in hun vel zitten, reageren soms negatief of vlak op anderen. Ze lachen bijvoorbeeld niet of weinig, verzorgen zich niet goed of maken geen oogcontact tijdens gesprekken.
Daardoor stoten ze andere mensen af, meestal onbedoeld. Om een depressie te verminderen is het juist belangrijk om fijn contact met andere (leuke) en positieve mensen te hebben. Sociale vaardigheden helpen je namelijk om beter en leuker contact te hebben.
Denk eens na om deel te nemen aan een project of cursus.
Cijfers en zelfdoding
Deze cijfers kunnen misschien confronterend zijn, maar we willen ze toch even met je delen omdat ze laten zien, dat wanneer je depressief bent, direct aan de bel moet trekken bij iemand die je vertrouwt.
In 2020 waren er 1823 zelfdodingen geregistreerd van middelbare leeftijd. Elke dag overlijden er 5 mensen in Nederland aan zelfdoding. Zelfdoding komt vrij veel voor in Groningen en minder vaak in Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland.
Twee keer zoveel mannen overlijden in Nederland door zelfdoding. Het komt meer dan de helft voor bij mensen van middelbare leeftijd (40-70 jaar). In januari en maart komt zelfdoding iets meer voor en het minst in december.
Sinds 2013 lijken het aantal zelfdodingen min of meer stabiel.
Zoals je kunt lezen zijn de cijfers verschrikkelijk en willen we deze cijfers gezamenlijk met elkaar naar beneden brengen en beginnen waar een poging tot of werkelijke zelfdoding ontstaat: het gesprek openen over waar je mee zit.
Trek aan de bel!
Wij weten uit eigen ervaring dat een depressie geen kattenpis is, verre van dat! Het is mentaal superzwaar. Als volwassene heb je nog enige veerkracht en relativeringsvermogen, maar als jongvolwassene weet je vaak niet meer wat je moet doen met depressieve gevoelens en gedachten (zelfmoordgedachten, zie www.113.nl).
We willen een depressie onder volwassenen zeker niet kleiner maken. Maar de hoeveelheid in bagage en levenservaring kan wel degelijk verschil maken in je depressieve ervaring en hoe je ermee omgaat.
Wij, als jongerencoaches weten als geen ander hoeveel struggles en shit je kan hebben. Een oplossing is er altijd! En die bezit jij namelijk zelf, hoe uitzichtloos het soms ook lijkt!
Praat over je shit en problemen met iemand die je vertrouwt of met ons! Op die manier zal je niet verder zakken in negativiteit en wanhoop.
Je mag, als je dat fijn vindt, ons ook altijd een mailtje sturen!
Wil je meer tips en inspiratie van ons?
Check en volg ons dan op social media!
Of heb je een vraag naar aanleiding van dit blog of wil je contact?
Mail dan naar paulienenjeff@stayincharge.nl of volg ons op Instagram, Facebook, Tiktok en YouTube.
We reageren altijd zo snel mogelijk!
Groetjes,
Paulien en Jeff