Hoe zorgt dankbaarheid voor een positiever zelfbeeld?
Hoe zorgt dankbaarheid voor een positiever zelfbeeld uitgelicht

Hoe zorgt dankbaarheid voor een positiever zelfbeeld?

Ben jij een dankbaar persoon? Dat is een vraag waar we allemaal over na moeten denken. Als we teruggaan in de tijd dan voorspelde de Bijbel dat mensen in deze tijd ‘ondankbaar’ zouden zijn. Waarschijnlijk heb je ook al wel eens mensen ontmoet die denken dat ze overal recht op zouden hebben.

Het lijkt alsof ze denken dat ze helemaal niet dankbaar hoeven zijn voor wat ze krijgen. Jij wilt je toch ook niet omringen met zulke mensen? Dat is natuurlijk voor iedereen zijn of haar eigen keuze. Wel is het zo, dat als je persoonlijk wilt groeien in je leven, soms ook moeilijke keuzes moet maken of mensen uit je leven moet bannen.

Dankbaarheid en een positief zelfbeeld

Een goede reden om dankbaar te zijn, is dat het kan bijdragen aan een positievere kijk op jezelf. Iemand die een ander bedankt, voelt zich waarschijnlijk beter over zichzelf. En ook die persoon die wordt bedankt, voelt zich beter.

Hoe komt het dat dankbaarheid zo’n effect heeft op mensen? Denk hier maar eens over na: Als je beseft dat anderen bereid zijn iets voor je te doen, dan kun je daar toch uit opmaken dat je die moeite waard bent? Ze geven om jou, jij doet ertoe! Als je dat merkt, krijg je een goed gevoel over jezelf.

Als je in God gelooft, is het vooral heel belangrijk om Hem dankbaar te zijn. Je gaat hier ongetwijfeld af en toe over nadenken, over alles wat Hij in geestelijk en stoffelijk opzicht aan je heeft gegeven. Waarom zou je niet wat langer stilstaan bij alle zegeningen die jij en je familie van God hebben gekregen?

Als je mediteert over de vrijgevigheid van je Schepper, krijg je meer waardering voor Hem en doordringt dat je er nog meer van hoeveel Hij van je houdt.

Ook als je niet in God geloofd is mediteren ontzettend belangrijk. Dat je mediteert en stilstaat bij de dingen waar je dankbaar voor bent en jezelf doordrenkt van de waardering hiervoor.

Er is wel gezegd dat het uiten van dankbaarheid heel veel bijdraagt aan het geluk van ons als mensen.

Dankbaarheid brengt je dichter bij elkaar

Er is nog een hele belangrijke reden waarom het goed voor je is om dankbaar te zijn. Het versterkt namelijk vriendschappen. Iedereen wil zich namelijk gewaardeerd en gezien voelen. Als je een ander oprecht bedankt voor een vriendelijke daad, zal dit zorgen dat jullie dichterbij komen te staan.

Bovendien zijn dankbare mensen eerder in staat anderen ook te helpen. Ze merken het eerder op als anderen vriendelijk zijn en voelen de wederkerigheid om ook iets voor jou terug te doen. Anderen helpen maakt dus gelukkig.

Het is zoals Jezus zei: ‘Geven maakt gelukkiger dan ontvangen’

Een dankbaar persoon waardeert wat anderen voor hem of haar doen. Heb jij er een gewoonte van gemaakt anderen te bedanken voor wat ze voor je doen?

Dankbaarheid en hoe je kijkt op het leven

Nog een reden om dankbaar te zijn, is dat het je helpt je op positieve dingen te focussen in plaats van de overheersende negatieve dingen. Eigenlijk werkt je geest net als een filter dat je in staat stelt je te concentreren op bepaalde dingen van je omgeving terwijl andere worden geblokkeerd.

Als je dankbaar bent, ga je sneller de positieve dingen zien en minder aandacht besteden aan de negatieve dingen zoals negatieve gedachten en problemen. Hoe dankbaarder je bent, hoe meer goede dingen je gaat zien. En dat maakt je weer dankbaarder.

Een dankbare kijk op het leven helpt je te doen Paulus in de Bijbel zei: ‘Wees altijd verheugd in de Heer’.

Je zult merken dat dankbaarheid vaak negativiteit neutraliseert. Het is bijvoorbeeld moeilijk dankbaar te zijn en tegelijk jaloers, verdrietig of boos. Dankbare mensen zijn ook minder materialistisch. Ze waarderen wat ze hebben en zijn er niet op gericht meer te krijgen.

Tel elke dag je zegeningen!

Wil je meer tips en inspiratie van ons?

Check en volg ons dan op social media!

Of heb je een vraag naar aanleiding van dit blog of wil je contact?

Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar paulienenjeff@stayincharge.nl of volg ons op InstagramFacebookTiktok en YouTube.

Je kunt ons natuurlijk ook altijd berichten via social media.

We reageren altijd zo snel mogelijk!

Groetjes,
Paulien en Jeff

Misschien vind je dit ook interessant

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Call Us

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

Email Us

contact@divi.com
potterystudio@divi.com