Dit is waarom ‘geven met verwachting’ teleurstelling veroorzaakt. Plus 3 tips!
Dit is waarom geven met verwachting teleurstelling veroorzaakt. Plus 3 tips uitgelicht

Dit is waarom geven met verwachting teleurstelling veroorzaakt. Plus 3 tips!

We zijn mensen met verwachtingen en daarnaast willen we anderen veel geven om bijvoorbeeld geaccepteerd, gezien of gehoord te voelen. Ook al willen we het misschien niet, we hebben altijd een bepaalde verwachting die we aan ons handelen verbinden (aan wat we doen).

We kunnen het voorbeeld even schetsen. Stel je woont samen met een huisgenootje en jij kookt geregeld, je deelt de kosten voor de boodschappen en dat is ook de afspraak die je samen hebt gemaakt. De verwachting van kosten delen heb je afgesproken.

Maar dan komt er af en toe ook een gezamenlijke vriend mee eten. Dat is heel gezellig natuurlijk, maar het blijft niet bij 1 keer. Elke week blijft hij meerdere malen per week mee eten, op jullie kosten. Vervolgens denk jij, hallo! Ik betaal iedere keer voor die dure boodschappen, waarom delen wij alleen de kosten en hij niet? Je verwacht dus dat hij ook mee gaat betalen.

Alleen verwachting is niet de realiteit. Misschien heeft hij geen geld of vindt hij het gewoon gezellig en denkt hij dat jullie het allebei prima vinden. Je doet eigenlijk graag iets voor een ander, alleen verwacht je wel iets terug.

Soms kan een bepaalde verwachting van iemand ontzettend pijn doen. Als je bijvoorbeeld verliefd op iemand bent en diegene vindt jou ook leuk. Je hebt dan de verwachting iets op te bouwen en meer verbinding te krijgen en opeens zet hij of zij je aan de kant.

Dan doet verwachting ontzettend pijn en veroorzaakt diepe teleurstelling.

Misschien herken je wel iets in de voorbeelden. Om niet teleurgesteld te raken in mensen met de verwachting die je erbij kunt hebben, hebben we 3 tips voor jou om hiermee om te gaan.

Tip 1: Verwacht niets van een ander

Als je iets geeft, verwacht dan niets terug. Op deze manier stel je jezelf altijd positief in op het woord: Geven. Waarom zou je je druk maken over iets wat misschien helemaal niet kan. Doordat iemand bijvoorbeeld geen geld heeft of er simpelweg niet bij stil staat? Als je het niet fijn vindt, kun je dit gewoon aangeven.

Tip 2: Bewaak je eigen grenzen

Wat voor jou een grens is, is dat niet perse voor Pietje. Als iets bij jou de grens heeft bereikt en je vindt het wel goed zo dat Pietje al 4 keer heeft meegegeten zonder de kosten te delen, geef dat dan aan. Maar laat het daarna ook los. Bewaak je grens, hou je hier aan vast en spreek je uit.

Tip 3: Wat vind ik belangrijk?

Heb respect voor je eigen waarden. Dus respect hebben voor wat jij belangrijk vindt maar ook voor dat van een ander. Niet iedereen denkt en doet hetzelfde als jij.
Als jij het belangrijk vindt om gezamenlijk de kosten te delen, dan is dat voor jou een waarde.

Wil je nou meer tips van ons?

Check en volg ons dan op social media!

Heb je een vraag naar aanleiding van dit blog? Of een andere vraag?

Neem contact met ons op door een mailtje te sturen naar paulienenjeff@stayincharge.nl of volg ons op InstagramFacebookTiktok en YouTube.

Je kunt ons natuurlijk ook altijd berichten via social media.

We reageren altijd zo snel mogelijk!

Groetjes,
Paulien en Jeff

Stay In Charge!

Misschien vind je dit ook interessant

Subscribe to Our Newsletter

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra. Quisque a vehicula magna.

Address

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per 1230.

Call Us

(+880) 123 456 7898
(+880) 123 456 7898

Email Us

contact@divi.com
potterystudio@divi.com